Vulkan Grittal geeft poederlakspecialist nog meer controle over de kwaliteit


Wat doe je als je geen toeleverancier vindt om je stukken te poederlakken? Voor de familie Tilkin in Tongeren (B) betekende het in 1998 een sprong in het ongewisse om zichzelf in deze tak van sport te specialiseren. Twintig jaar van onafgebroken groei later heeft Tilkin Powder Coating de grootste moffeloven in de Benelux. Het resultaat van een doorgedreven filosofie om het volledige productieproces tot in de puntjes te meten. Het zette Tilkin Powder Coating ook aan om over te schakelen naar een nieuw straalmiddel: Grittal van Vulkan. Een keuze die garant staat voor een consistentere ruw- en reinheid, een betere kostprijs per m², minder verbruik, minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid.

Monitoring verankert kwaliteit

Een sterkte van Tilkin Powder Coatings is de volledige monitoring en controle van het productieproces. Directeur Jo Tilkin: “Kwaliteit is moeilijk aan te tonen in poederlakken omdat het pas na verloop van jaren aan de oppervlakte komt. Door alles te gaan meten, heb je voor jezelf en voor klanten een perfect inzicht in de volledige productie.” Die aanpak maakte van Tilkin Powder Coating het eerste Europese bedrijf dat EN 1090-1 gecertificeerd was.

Dertigmaal minder straalmiddel verbruik

Die monitoring bracht aan het licht dat korund als straalmiddel niet altijd dezelfde kwaliteit afleverde. Bovendien kan de beschikbaarheid niet gegarandeerd worden. Jo Tilkin: “Stralen is een cruciale stap in ons proces als voorbereiding op poederlakken. De juiste Ra-waarden garanderen ook de hechting bij metalliseren. Uit onze metingen kwam duidelijk naar voren dat er zelfs binnen hetzelfde lot kwaliteitsverschillen konden optreden met het stralen met korund. Onaanvaardbaar als je topkwaliteit wilt nastreven. Bovendien lag het straalmiddelverbruik vrij hoog.” Het bracht Jo Tilkin in contact met Bert Gysen van Magistor. Hij stelde Grittal van Vulkan voor, een straalmiddel van geselecteerde (rvs) schrootdelen, vervaardigd onder een gepatenteerd proces dat zorgt voor het kantige duurzame eindresultaat. Stralen met Grittal betekent een dertigmaal lager verbruik, een consistentere ruw- en reinheid, minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid. Sterke troeven waar Tilkin wel oren naar had.

Kwaliteitsverschillen behoren tot het verleden

De resultaten stemmen Jo Tilkin bijzonder tevreden. “De kwaliteitsverschillen behoren volledig tot het verleden. Grittal behoudt langer de vorm, waardoor we heel gecontroleerd kunnen stralen met een egale, constante verdeling en met een lager verbruik qua straalmiddel en qua perslucht. Ook ontwikkelt zich minder stof. En dat is het laatste dat je in de poederlakcabine wilt hebben. Door het ontbreken van veel stof is er minder slijtage, behoudt de operator een veel beter zicht op het werkstuk en heeft hij na afloop minder moeite om het schoon te blazen. De mensen maken uiteindelijk echt het verschil en daarom is het zo belangrijk dat we hierdoor hun werk wat aangenamer maken.” Voor Magistor en Gysen is de kous niet af met het leveren van Grittal. Ze blijven ondersteunen bij het optimaliseren van elke parameter in het straalproces van Tilkin Powder Coating.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.