Q-Fin installeert eerste drie Super Edge Rounder-machines


Radius 2-afronding op plaat in één doorgang: 3x SER600 operationeel

In juni heeft Q-Fin de eerste drie SER600-machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Een teken dat er grote behoefte is aan deze ontbraammachine die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed. Dat bleek eind vorig jaar al uit de grote hoeveelheid reacties toen Q-Fin de lancering van deze machine aankondigde.

“De markt zit er echt op te wachten”, horen we van product manager Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat dienen te worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid, maar ook in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in. We hebben niet een bestaande machine niet aangepast, maar louter ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook, een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service enigineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra

onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.” 

Q-Fin is in de markt niet de enige die een R=2 claimt. Toch is deze machine uniek, vertelt Erik. “De crux is de combinatie van 2 verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan hij in één doorgang met meer dan 1 meter per minuut die R=2 halen. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt heel veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is.”

‘Hoge nood’ met prototype gelenigd

Jos van den Besselaar Constructie in Udenhout, Van der Sluis Technische Bedrijven in Genemuiden en Staalservice Zuidbroek in Zuidbroek zijn de eerste bedrijven die een SER600 hebben aangeschaft. “Eén van deze klanten had zelfs dusdanig ‘hoge nood’”, vertelt Joost, “dat we in Bergeijk voor hen al een grote serie producten met onze prototype-machine hebben afgerond. Zo konden we de klant vooruit helpen zonder dat men de machine al had staan. Normaal gesproken leveren wij bij Q-Fin de machines uit met 2-3 weken levertijd, maar de eerste drie moesten nog gebouwd worden, terwijl de vraag er al lag. Dus dat duurde in dit geval iets langer. Inmiddels hebben we de volgende drie machines in opbouw waar ook alweer warme belangstelling voor bestaat.”

Operators kunnen machine eenvoudig zelf instellen

Erik is verantwoordelijk voor de installatie van de SER600, veelal samen met een natwerkende afzuiger en bijbehorend pijpwerk. “Inclusief uitleg is daar ongeveer een dag mee gemoeid”, zegt hij. “De installatie is vergelijkbaar met die van andere machines van Q-Fin, alleen heeft de SER600 vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en de uitleg vergt wat meer tijd. Wat wel hetzelfde is, zijn de eenvoud en het gebruiksgemak. Operators kunnen er na de training meteen mee werken en kunnen de machine ook zelf instellen en omstellen. Ze hoeven dus niet te wachten tot daar een werkplaatschef of voorman voor komt of zo. Ze krijgen de instructies ook als handleiding mee en bovendien kijken we mee als ze hun eerste producten afronden. We helpen de operators echt goed op weg.” Bij Q-Fin hebben ze service voor de klant, die ze eigenlijk liever ‘partner’ noemen hoog in het vaandel staan. De installatie omvat dan ook nazorg. “We komen altijd na een paar weken, of desgewenst eerder, nog een keer langs om vragen te beantwoorden, dingen voor te doen, een nieuwe operator vooruit te helpen, wat er zoal nodig is. En tussendoor kan men altijd bellen. Daar zijn we voor.” zegt Erik. “Klanten zijn ook altijd welkom om aan te sluiten bij de QKC (Q-Fin Kennisclub) op woensdagmiddag in Bergeijk”, vult Joost aan.” Daar kunnen ze terecht met vragen en ze kunnen ook eigen producten meenemen om op onze machines af te ronden. Het maakt daarbij niet uit welke machine ze hebben en of die er net twee weken staat of al twee jaar. Even een belletje en we regelen het.”

Waarom niet eerder?

Het mooiste van het installatiewerk komt aan het einde, vindt Erik. “Dat zijn de reacties van de operators als ze de resultaten zien. Ze staan echt te kijken van de strakke, constante kwaliteit, zelfs bij de kleinste uitsparingen, en de geweldige snelheid. Zeker als ze uit een handmatige situatie komen is dat een wereld van verschil. Gemiddeld gaat het dan een factor vier of vijf sneller met onze machines. En vergeet ook andere aspecten niet. Werken met bijvoorbeeld een handmachine geeft veel stof, herrie en trillingen op je handen, dus ook op dat vlak gaan de operators er enorm op vooruit. Daarbij is het moeilijk om mensen te vinden die dit werk willen doen. De meest gehoorde opmerking is dan ook: Waarom hebben we zo’n machine niet eerder gekocht?”

Joost knikt: “Het went ook direct, die kwaliteit en snelheid. Dan kun je niet meer terug. Het is hetzelfde als overstappen op een snellere computer. Na een uurtje ben je zó gewend, dat de oude situatie waarin je misschien wel jaren hebt gezeten, niet meer voorstelbaar is. Klanten willen geen uur meer zonder.” Ook bij de installatie van de eerste SER600-machines waren de reacties uitermate positief, laat Joost weten. Bij een klant spaart hij zelfs 4 man uit. Zij doen hetzelfde ontbraamwerk nu met 4 á 5 personen minder. “We verwachten diezelfde teneur bij de volgende afnemers die zich inmiddels gemeld hebben”.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.