Hedendaags ontwerp in het historische centrum van Deventer


Onlangs is de nieuwe bibliotheek van Deventer officieel geopend. De bibliotheek ligt in de binnenstad en is gebouwd op de kelders van een bankgebouw uit de jaren ’60. Het ontwerp van BiermanHenket architecten is hedendaags, maar past toch goed bij de monumentale panden van het historische centrum van de stad.

De Bibliotheek is een uitnodigend gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het nodigt uit om lekker te lezen of studeren en biedt literaire en educatieve activiteiten voor jong en oud. De grote glazen puien zorgen voor veel daglicht en zicht op de binnenstad. Door de open plattegronden zijn de ruimtes flexibel in te delen. Een eikenhouten trap verbindt de verdiepingen met elkaar. Op de bovenste verdieping is een smartlab ingericht en het dakterras biedt een spectaculair uitzicht over de stad. In de kelder zijn het boekenarchief, een auditorium en een fietsenstalling ondergebracht.

Speciale gevelbekleding

De gevels bestaan uit open vakken van stalen vliesgevels. Deze worden afgewisseld met gesloten vlakken van okerkleurig keramiek. Voor de nieuwbouw van de bibliotheek heeft Novicon uit Oldenzaal ruim 150 ton staalconstructie geleverd en gemonteerd. De staalconstructie voor de vliesgevels is gemonteerd zonder één enkele bout te gebruiken. Een uiterst secuur werkje waar echt vakmanschap voor nodig is.

Tiger Sparkling

Rotocoat heeft in opdracht van Novicon de staalconstructie voor de vliesgevels en de gevelpanelen van het smartlab thermisch verzinkt en gepoedercoat in Tiger sparkling 029/70786 (metalic mat).

Novicon en Rotocoat leveren met hun vakmanschap een mooie bijdrage aan het aanzien van de Bibliotheek en de historische binnenstad van Deventer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.