Nieuw straalmiddel geeft poederlakspecialist nog meer controle over de kwaliteit


Wat doe je als je geen toeleverancier vindt om je stukken te poederlakken? Voor de familie Tilkin betekende het in 1998 een sprong in het ongewisse om zichzelf in deze tak van sport te specialiseren. Twintig jaar van onafgebroken groei later prijkt het Tongerse bedrijf met de grootste moffeloven in de Benelux. Het resultaat van een doorgedreven filosofie om het volledige productieproces tot in de puntjes te meten. Het zette Tilkin Powder Coating ook aan om over te schakelen naar een nieuw straalmiddel: Grittal van Vulkan. Een keuze die garant staat voor een consistentere ruw- en reinheid, een betere kostprijs per m², minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid.

Met lef en goesting


Van een metaalbedrijf actief in constructiewerk tot een specialist in poederlakken met dertig medewerkers. Het is de evolutie die vader Michel Tilkin en zijn kinderen Jo en Rosy hebben meegemaakt sinds 1998. “In de jaren 90 waren er maar weinig bedrijven actief in de regio rond Tongeren die ons konden bijstaan met het stralen, metalliseren en poederlakken van onze stukken”, herinnert Jo Tilkin zich. “Vanuit onze eigen ervaring wisten we perfect wat metaalbewerkers nodig hadden, maar de fijnere finesses van het poederlakken moesten we helemaal zelf in de vingers krijgen. Wat ons ontbrak aan kennis in de begindagen, maakten we goed met lef en goesting. Dat onze naam synoniem staat met kwaliteit, is iets waar we elke dag weer hard voor werken.”

Grootste moffeloven van de Benelux

In de beginjaren was het vooral zaak metaalbewerkers te overtuigen van de voordelen van poederlakken. Vandaag is de interesse in poederlakken enorm gegroeid, maar tegelijk ook de concurrentie. Tilkin Power Coating maakt het verschil door ook in te zetten op groter constructiewerk. “Sinds vorige zomer hebben we een nieuwe moffeloven die stukken tot 18 m lang en 3,6 x 3,6 m breed aan. Meteen de grootste van de Benelux. Als het niet in onze oven past, dan past het ook niet op een transport. Onze klanten kunnen voortaan hun constructies in één keer maken en volledig laten poederlakken, wat een ongelooflijke troef is. Het stelt ons in staat om ook nieuwe markten aan te boren en over de landsgrenzen heen te kijken naar Nederland, Frankrijk en Duitsland.”

Monitoring verankert de kwaliteit

Een tweede sterkte van Tilkin Powder Coatings is de volledige monitoring en controle van elke stap in het productieproces. “Industrie 4.0 is hier al tien jaar geleden begonnen”, vertelt Jo Tilkin met een knipoog. “Een eigen ERP-systeem moest ons heer en meester maken van ons productieproces. Kwaliteit is moeilijk aan te tonen in poederlakken omdat het pas na verloop van jaren aan de oppervlakte komt. Door alles te gaan meten, heb je voor jezelf en voor klanten een perfecte traceerbaarheid doorheen de volledige productie.” Die aanpak maakte van Tilkin Powder Coating het eerste bedrijf van Europa dat EN 1090-1 gecertificeerd was. Maar de kennis dient vooral om verder te optimaliseren. “Op het einde van elke dag weet ik tot op de vierkante centimeter wat er gedaan is. Er zit meer dan tien jaar van berekening en ontwikkeling achter. Wij plukken nu de vruchten van een perfecte traceerbaarheid en onze klanten kunnen in een aantal stappen perfect online hun offerte opvragen en bestellen.”

Dertigmaal minder straalmiddel verbruiken

Die monitoring bracht tevens aan het licht dat korund als straalmiddel niet altijd dezelfde kwaliteit afleverde. Bovendien kan de beschikbaarheid niet gegarandeerd worden. Jo Tilkin: “Stralen is een cruciale stap in ons proces als voorbereiding op poederlakken. De juiste Ra-waarden garanderen ook de hechting bij metalliseren of vlamverzinken. Uit onze metingen kwam duidelijk naar voren dat er zelfs binnen hetzelfde lot kwaliteitsverschillen konden optreden met het stralen met korund. Onaanvaardbaar als je topkwaliteit wilt nastreven. Bovendien lag het straalmiddelverbruik vrij hoog.”

Het bracht Jo Tilkin in contact met Bert Gysen van Magistor. Hij stelde Grittal van Vulkan voor, een straalmiddel van geselecteerde (rvs) schrootdelen, vervaardigd onder een gepatenteerd proces dat zorgt voor het kantige duurzame eindresultaat. Stralen met Grittal betekent een dertigmaal lager verbruik, een consistentere ruw- en reinheid, minder afval, minder onderhoud en een gegarandeerde beschikbaarheid. Sterke troeven waar de zaakvoerder wel oren naar had. Eind augustus ging het stralen met Grittal van start in een gloednieuwe straalcabine die dezelfde formaten als de moffeloven aankan.

Kwaliteitsverschillen behoren tot het verleden

De eerste resultaten stemmen Jo Tilkin bijzonder tevreden. “De kwaliteitsverschillen behoren nu volledig tot het verleden. Grittal breekt minder snel af, waardoor we heel gecontroleerd kunnen stralen met een egalere, constantere verdeling en met een lager verbruik qua straalmiddel en qua perslucht. Daarenboven blijkt er zich minder stof te ontwikkelen. Stof is het laatste wat je de poederlakcabine wilt binnenbrengen, maar ook in de stappen ervoor is het niet wenselijk en het zal slijtage versnellen. Onze operator behoudt nu een veel beter zicht op zijn werkstuk tijdens het stralen en zal na afloop minder werk hebben om het weer schoon te blazen. Je mag de beste machines hebben staan, het zijn de mensen op de werkvloer die het verschil maken. Daarom is het zo belangrijk dat we door de keuze voor een nieuw straalmiddel hun werk wat aangenamer konden maken.” 

Voor Magistor en Gysen was de kous niet af met het leveren van Grittal. Sinds augustus helpen ze door middel van onder andere zeefanalyses mee elke parameter in het straalproces van Tilkin Powder Coating verder te optimaliseren voor het werken met Grittal.

Elke stap zo efficiënt mogelijk uitvoeren

Om echt zwart-op-wit cijfers te hebben over de productiviteitsverbetering geeft Jo Tilkin zich een jaar. “Voor ons is het zaak om elke stap in ons productieproces zo goed en zo efficiënt mogelijk uit te voeren, zonder contaminatie en met perfecte controle. Het mooie aan de samenwerking met Magistor is dat er constant overleg is en er kan bijgestuurd worden om die ambitie waar te maken. De drempel om eraan te beginnen is misschien wat hoog door de investeringskost, maar onze kostprijs per m² zal een stuk lager liggen. Daar ben ik nu al van overtuigd, net als van de kwaliteit. Vergelijk het met overstappen van een fiets naar een F1-bolide”, besluit Jo Tilkin.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.