Molen in ere hersteld


De historische molen De Eendragt staat precies tussen de gebouwen van NHL Stenden Hogeschool. De molen die in 1786 is gebouwd, is in 2014 grotendeels afgebrand. Alleen de stenen onderbouw is bewaard gebleven. Begin dit jaar is de molen gerestaureerd en op de onderbouw is een stalen geraamte geplaatst met kop en wieken.

De molen heeft een nieuwe functie gekregen. Studenten kunnen in de molen studeren. Er is een stiltecentrum, de studentenpastor zit er en er is een centrum voor levensbeschouwing. Op de begane grond is een zaal voor circa 200 mensen met een markant rieten dak er bovenop. En de oude molenromp fungeert als een soort uitkijktoren waar je even kunt uitwaaien.

De staalconstructie van de omloop en het molenhuis met een gewicht van 18 ton, is geleverd door constructie- en technisch installatiebedrijf K. Stok & Zn uit St. Annaparochie. Rotocoat heeft de staalconstructie van de kop met wieken thermisch verzinkt en daarna tweelaags gepoedercoat in RAL 7038, agaatgrijs.

Molen De Eendragt is donderdag 8 maart 2018 officieel heropend en is een aanwinst voor de omgeving.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.