poedercoating verbeterd door samenwerking van DSM met Vepa

Poedercoating

Royal DSM, een wetenschappelijk bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, gaat samenwerken met Vepa, een marktleider op het gebied van het ontwerp van projectmeubilair. Het doel van deze samenwerking is de waarde van poedercoating als operationeel handig en duurzaam alternatief voor vloeibare coatings op oplosmiddelenbasis voor warmtegevoelige substraten verder aan te tonen. In eerste instantie gaat Vepa één meubelproductlijn produceren met de bedrijfseigen poedercoating van DSM, die in augustus 2018 op de markt gaat komen. Een tweede productlijn wordt eind 2018 geïntroduceerd.

Zoals veel andere meubelproducenten en -ontwerpers overal ter wereld, wil Vepa poedercoating naar een hoger plan tillen om concurrentievoordeel te behalen, aangezien is aangetoond dat deze technologie de operationele efficiency van het toepassen van coatings, de totale milieu-impact van het productieproces en de esthetische kwaliteiten van het eindproduct verbetert. Zo verlaagt Vepa de operationele kosten, verhoogt het de waarde van het eindproduct en kan het bedrijf zich op betekenisvolle wijze onderscheiden. Op een meer direct niveau werd het besluit van Vepa om poedercoating te gaan toepassen ingegeven door de succesvolle ervaring van Kempa, een Belgisch productiebedrijf dat gepoedercoate meubelpanelen levert.

Gertjan de Kam, Design & Development Manager, Vepa: “Poedercoating biedt een groot aantal belangrijke voordelen voor meubelproducenten. Ten eerste biedt poedercoaten meer ontwerpvrijheid, aangezien het zelfs op ongewone vormen, randen, holtes en contouren kan worden aangebracht en zo fantasierijke nieuwe ontwerpen voor substraten en semi-geassembleerde producten mogelijk maakt, die met een vloeibare coating niet gemakkelijk af te werken zouden zijn. Bij Vepa vinden we het geweldig dat we hand in hand met DSM de toekomst tegemoet gaan – poedercoating biedt ons nieuwe mogelijkheden!”

Op basis van de specifiek voor gebruik op mdf en andere houtproducten ontwikkelde Uralac® Ultra-poedercoatingtechnologie van DSM heeft IGP, een marktleider op het gebied van poedercoatingtoepassingen, een eindproductoplossing ontwikkeld die aansluit op de producteisen van Vepa. Zodra de meubelpanelen gecoat zijn met de eindproductoplossing van IGP, worden ze door Vepa geassembleerd en gedistribueerd.

Peter Christl, Communications Manager, IGP: “Dankzij hun unieke chemische samenstelling verduurzamen onze poedercoatingformules eindproducten. Niet alleen kunnen de meubelpanelen bij zeer lage temperaturen en in een korte tijd uitharden, hetgeen de doorlooptijd aanzienlijk verkort en de koolstofvoetafdruk van het gehele productieproces verlaagt, maar de poedercoatings op zich zijn ook veel minder schadelijk voor de personen die ze toepassen en voor eindklanten dan vloeibare lak. Wij zijn er daarom van overtuigd dat de vraag vanuit de markt naar poedercoatings op houten substraten de komende jaren exponentieel zal groeien.”

Ruben Pleijzier, New Business Development Manager, DSM: “We hebben het initiatief voor deze samenwerking genomen om de verschillende punten in de totale ‘customer journey’ of ‘klantreis’ met elkaar te verbinden. Samen met onze partners in de branche hebben we het technologische hiaat gedicht en leveren we een betrouwbare, hoogwaardige propositie voor warmtegevoelige substraten die duidelijke milieu-, esthetische en operationele voordelen biedt. Dit is een voorbeeld van hoe onze wetenschappelijke oplossingen bijdragen aan een beter leven.”

DSM – Bright Science. Brighter Living.™
Koninklijke DSM is een wetenschappelijk bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties op het gebied van life sciences en materialen met elkaar te combineren, realiseert DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang voor alle stakeholders tegelijkertijd. DSM levert innovatieve oplossingen die prestaties in wereldmarkten zoals gezonde voedingsingrediënten en supplementen, persoonlijke verzorging, diervoeding, medische toepassingen, automotive, verf en coatings, de elektrische industrie en elektronica-industrie, persoonlijke bescherming, hernieuwbare energie en biobased materialen ondersteunen, beschermen en verbeteren. DSM en de aan DSM verbonden ondernemingen realiseren met ongeveer 25.000 werknemers een nettojaaromzet van ongeveer €10 miljard. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie vindt u op www.dsm.com/paint of www.dsm.com.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.