Automatisch stralen van vliegtuig onderdelen


De productie van vliegtuig onderdelen gaat gepaard met een strenge regelgeving en approvals voor de verschillende eindklanten. Een eventueel straalproces is hierop geen uitzondering. Hier moet bij de uitvoering van een installatie ook rekening gehouden worden.
Leering Hengelo heeft ca. 15 jaar geleden bij Fokker GKN een straalhal met robot geleverd. De afmetingen van de te stralen vleugeldelen zijn in de loop der jaren groter geworden waardoor er behoefte was aan een nieuwe straalhal met robot. Een aantal maanden geleden heeft Leering Hengelo een nieuwe straalhal geleverd die voldoet aan de laatste stand der techniek.

De installatie is voorzien van:

  • Onderhoudsarme, elektrisch aangedreven schrapervloer (Sweepomatic) voor een constante afvoer van het straalmiddel
  • Elektrisch bediende roldeur met een goede geluidsisolatie, afdichting en klembeveiliging
  • Volautomatische robot met een groot bereik in zowel de breedte, hoogte en lengte
    (uitvoering met lineair transport over de gehele lengte van de straalhal)
  • Optimale reiniging van het straalmiddel door middel van een dubbeldekszeef
  • Mogelijkheid om te stralen met een druk vanaf 0,5 bar. Hiervoor is een speciale voorziening geplaatst bij de straalketel. Deze relatief lage druk is nodig omdat de te stralen delen zeer kritisch zijn en derhalve een handmatig straalproces niet mogelijk c.q. toegestaan is.
  • Uit energetisch oogpunt is ervoor gekozen om een deel van de gereinigde lucht te retourneren naar de straalhal
  • Restant van de lucht wordt via een extra HEPA filter terug gevoerd in de bedrijfshal. Stofemissie wordt hiermede tot een minimum beperkt

Met de aanschaf van deze volautomatische straalhal van Leering Hengelo is Fokker GKN voorbereid op de toekomst en is het mogelijk om naast vleugeldelen ook andere producten automatisch te kunnen stralen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.