Coatinc Ninove veredelt orangerie


Gent is een interessante en cultureel veelzijdige stad in het hart van België. Deze populaire toeristische bestemming heeft meer dan 9.800 gebouwen met een grote culturele en historische waarde, waarvan er vele als historisch monument beschermd zijn. Vanwege zijn cultuur en historische gebouwen staat deze historische en artistieke plaats ook bekend als de ‚trotse stad‘.

Onlangs is een nieuw pronkstuk aan het toch al omvangrijke stadsbeeld toegevoegd: „RAY“. Deze orangerie is ontwikkeld in opdracht van de stad en op initiatief van caféhouders in het centrum. „RAY“ staat pal naast de Sint-Niklaaskerk en vormt samen met het gotische bouwwerk een bijzonder ensemble. Coatinc Ninove heeft de staalconstructie met glas voor dit gebouw verzorgd.

In samenwerking met architectenbureau Delmulle Delmulle werd er een glasconstructie ontworpen. Vanwege kosten en tijd is er voor een kasconstructie gekozen. Dit past naadloos in de omgeving, ook qua architectonisch ontwerp: De helling van het dak sluit aan op de helling van de sacristie van de kerk, en de glazen gevel van de orangerie vormt een harmonieus geheel met de grote, lange ramen van de sacristie. Zo is de orangerie een visuele uitbreiding op het sacrale bouwwerk.

Coatinc Ninove droeg met thermisch en centrifugaal verzinken bij aan het project. De stad Gent heeft daarmee een betrouwbare en ervaren partner aan haar zijde, die allerlei complexe opdrachten kan realiseren. Voor het glazen gebouw werden in totaal iets minder dan drie ton grote constructiecomponenten en individuele profielen gegalvaniseerd, omdat in België duurzame corrosiebescherming erg belangrijk is, met name vanwege weersinvloeden met veel regenval. Door het verzinken werd het staal ook tegen tegen de zwaarste atmosferische belastingen beschermd.

Het project is in december 2017 voltooid. Sindsdien verfraait de oranjerie de binnenstad van Gent, waar zowel inwoners als toeristen er van onder de indruk zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.