Toevoeging van kalium verbetert nieuwe generatie perovskietzonnecellen


Een eenvoudige kaliumoplossing kan de efficiëntie van de volgende generatie perovskietzonnecellen verhogen door ze in staat te stellen meer zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dat stelt de TU Delft.

Samen met een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van Cambridge University, ontdekten onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) dat de toevoeging van kaliumjodide aan perovskietzonnecellen defecten in de kristalstructuur herstelde en ionenbeweging voorkwam. Dat zijn zaken die er tot nu voor zorgden dat de efficiëntie beperkt bleef. De nieuwe generatie zonnecellen kunnen worden gebruikt als rendementsverhogende laag bovenop bestaande zonnecellen op siliciumbasis, of kunnen worden verwerkt tot opzichzelfstaande zonnecellen of gekleurde led’s. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature.

Voor een nieuw type zonnecellen zijn recentelijk metaalhalideperovskieten gebruikt; een veelbelovende groep van halfgeleidermaterialen. Deze cellen kunnen wat rendement betreft al na enkele jaren van ontwikkeling concurreren met traditionele fotovoltaïsche technologieën, zoals zonnecellen van multikristallijn silicium. Bovendien zijn perovskieten goedkoop en gemakkelijk te produceren bij lage temperaturen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor commerciële toepassingen. Zonnecellen op basis van perovskieten kunnen worden gebruikt als zelfstandige zonnecellen, als gekleurde led’s of als een rendementsverhogende topcel (bovenliggende cel) in zogeheten tandemzonnecellen.

Bron: Solar Magazine

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.