Norm ‘Corrosie van stalen elementen in de ondergrond’ gepubliceerd


De norm ‘Corrosie van stalen elementen in de ondergrond – eisen voor ontwerp en toepassing’ is gepubliceerd. Deze NEN 6766 geeft eisen voor het ontwerp en de uitvoering van constructieve stalen elementen in de grond in relatie tot corrosie.

Als men deze norm gebruikt bij de uitvoering van de stalen elementen, voorkomt men dat door corrosie de constructie onveilig of onbruikbaar wordt binnen de ontwerplevensduur. Deze norm geeft daarmee aanvullende randvoorwaarden voor de toetsing die plaatsvindt volgens de technische bouwvoorschriften uit het Bouwbesluit 2012 en de toekomstige omgevingswet. De norm maakt echter geen deel uit van het bouwbesluit en is daarom alleen bindend als deze contractueel is voorgeschreven.

NEN 6766 is toepasbaar op constructieve stalen elementen die geheel of gedeeltelijk in de grond zijn geplaatst. Enkele voorbeelden zijn:

– stalen damwanden en combiwanden;

– grondankers waarin staal een belangrijke rol speelt in de krachtsoverdracht;

– overige funderingselementen waarin staal een belangrijke rol speelt in de krachtsoverdracht.

De norm is niet van toepassing op gewapend en/of voorgespannen betonnen constructies, zoals diepwanden en betonpalen en op stalen leidingen. Hiervoor zijn de bestaande normen afdoende. De norm is te koop via de normshop van NEN.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Geert Kraijema, consultant Bouw, telefoon 015 2 690 155 of e-mail bouw@nen.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.