Roestomzetting bij archeologisch erfgoed: de zaak van de Verboden Stad


In welke mate kan de kleurstof uit druiven en cranberry’s (proanthocyanidinen) corrosiebescherming bieden voor archeologisch cultureel erfgoed? Onderzoekers van de School of Archaeology and Museology in Peking hebben gekeken naar roestomzetting van proanthocyanidinen (PC) voor de corrosieproducten goethiet (α-Fe³⁺O(OH)), akaganeit (βFe³⁺O(OH,Cl) en lepidocrociet (γ-Fe³⁺O(OH)), in een poging om het potentieel van PC te laten zien.

Proanthocyanidins (donkerblauwe kleurstof uit onder andere druiven en cranberry’s) kan dienen als een milieuvriendelijke corrosieremmer en roestomvormer voor archeologische staalconservering. Als het grootste koninklijke gebouwencomplex in China heeft de Verboden Stad in Peking een grote hoeveelheid cultureel erfgoed in de openlucht. Een opmerkelijk voorbeeld is de Lingzhao Xuan met een zeldzame architectuur in westerse stijl die niet vaak wordt gezien in het oude China. Het is een van de vroegste composietconstructies van staal en metselwerk die in China is gebouwd en heeft een belangrijke historische, artistieke en wetenschappelijke waarde. Vanwege langdurige blootstelling aan natuurlijke wind en regen heeft het gebouw door verweer echter veel potentiële veiligheidsrisico’s die dringend moeten worden aangepakt.

De metalen onderdelen van de Lingzhao Xuan kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën op basis van hun verschillende materialen en productiemethoden: gietcomponenten vertegenwoordigd door kolommen en hekversieringen, stalen I-balken voor dragende en machinaal bewerkte schroeven, bouten en moeren voor hoofd verbinding. Deze onderdelen zijn voornamelijk onderhevig aan elektrochemische corrosie veroorzaakt door de afwisselende droge en natte omstandigheden in de atmosferische omgeving. De verschillende materialen en verwerkingseigenschappen van deze onderdelen leiden tot verschillende gradaties van corrosie, wat de bescherming van cultureel erfgoed complexer en moeilijker maakt. De conclusie? PC is een mild beschermingsmiddel dat bevredigende prestaties vertoonde voor het conserveren van archeologisch staal. Voor cultureel erfgoed bied het gebruik van PC goede mogelijkheden.

Meer informatie: het gehele onderzoek is te vinden in Molecules: https://www.mdpi.com/1420-3049/27/22/7711

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.