Antwoorden op de transformatieprocessen in de industrie


Ecoclean gaat met diversificatie de huidige en toekomstige uitdagingen aan

De economie verkeert in een transitie, wat voor veel sectoren van de industrie uitdagingen met zich meebrengt. Nieuwe producten en diverse megatrends vragen om aanpassingen van de productietechnologieën en het aanbod van producten en diensten. Ecoclean GmbH gaat deze verandering proactief tegen door een grotere diversificatie van de oplossingen-portfolio voor het reinigen van industriële componenten en het nieuwe business segment waterstoftechnologie.

Energietransitie, duurzaamheid, demografische veranderingen, mobiliteit, automatisering en digitalisering, maar ook veiligheid: technologische en sociale veranderingen zijn het gevolg van deze megatrends. En dat in een steeds sneller tempo. Van bedrijven vraagt deze ontwikkeling steeds meer flexibiliteit en wendbaarheid. Dit is ook zichtbaar op het gebied van de industriële componentenreiniging: Terwijl het gisteren leek alsof de auto-industrie de norm stelde op het gebied van hygiëne-eisen, zijn dat vandaag de dag totaal verschillende industriële sectoren met specifieke eisen. Op deze veranderingen reageert Ecoclean, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van machines en systemen voor industriële componentenreiniging, oppervlaktebewerking en automatisering met een toekomst- en marktgerichte diversificatiestrategie. De koers hiervoor is enkele jaren geleden uitgezet met passende financiële en personele investeringen. Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de automobiel- en toeleveringsindustrie, machinebouw, bevestigingstechniek, sieraden- en horloge-industrie en lucht- en ruimtevaart nu ook nieuwe oplossingen worden aangeboden voor hightech industrieën.

High Purity – reinheid in de derde dimensie

Daartoe behoort bijvoorbeeld de toeleveringsindustrie van de halfgeleiderindustrie. Om met behulp van EUV-lithografie steeds kleinere en krachtigere microchips te kunnen produceren, worden extreem hoge reinheidseisen gesteld aan de componenten van de productieapparatuur. Naast uiterst fijne restverontreinigingen in het nanometerbereik en uiterst strenge specificaties met betrekking tot filmische verontreinigingen, spelen de snelheden van ontgassing voor organische stoffen en restvocht evenals “verboden” stoffen/elementen een cruciale rol in de kwaliteit. Vergelijkbaar strenge reinheidseisen moeten worden nageleefd bij vacuümcomponenten voor de UHV-, XHV- en UCV-sectoren – bijvoorbeeld in krachtige lasersystemen en hightech meet- en analyseapparatuur. Precisie-optieken, micro[1]optische componenten en sensorsystemen, o.a. voor gedeeltelijk geautomatiseerd en autonoom rijden en digitaliseringstoepassingen in de industrie, vereisen eveneens een zeer hoge mate van zuiverheid voor een langdurig foutloze werking. Voor deze uitdagende taken biedt Ecoclean branche- en toepassingsspecifieke oplossingen, reikend van de voor-, tussen- en eindreiniging, aansluitend op of geïntegreerd in een cleanroom. Voor het ontwerp van de proces- en systeemtechnologie beschikt het bedrijf over eigen hoogreine testcentra met gevalideerde cleanrooms en bijpassende meettechnologie.

Kant-en-klare oplossingen voor medische technologie – conform MDR en FDA

Hoge reinheidseisen zijn in de medische technologie altijd al gebruikelijk geweest. Met de introductie van de Europese Medical Device Regulation (MDR) zijn de eisen voor het reinigen van medische hulpmiddelen zoals implantaten, instrumenten en apparaten, evenals voor de kwalificatie, documentatie en traceerbaarheid van de processen aanzienlijk strenger geworden. Ondertussen is de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) van plan haar kwaliteitssysteemregulering te harmoniseren met de MDR, zodat er uniforme regelgeving van toepassing zal zijn, ongeacht de markttoegang. Om de zeer uiteenlopend taken in de medische technologie efficiënt, duurzaam en op een manier die voldoet aan de eisen het hoofd te bieden, biedt Ecoclean niet alleen een complete portfolio van gekwalificeerde reinigingssystemen, die wereldwijd beschikbaar is. De samenwerkingen met gerenommeerde partners maken bovendien het realiseren van turnkey projecten met bijpassende verpakkings[1]en cleanroomoplossingen mogelijk. Speciaal voor de medische technologie ontwikkelde software, RFID-technologie en audit trail garanderen dat er volledig aan alle eisen op het gebied van componentidentificatie, documentatie en traceerbaarheid wordt voldaan. Bovendien bieden de experts van het bedrijf desgewenst ondersteuning bij de kwalificatie (IQ, QQ en PQ). Dankzij de omvattende kennis op het gebied van de medische technologie en regelgeving in combinatie met uitgebreid uitgeruste technologiecentra, waaronder een reinheidslaboratorium en een gevalideerde cleanroom, kan voor elke reinigingstaak de technisch en economisch optimale oplossing worden ontwikkeld. Deze kan eenvoudig worden gedupliceerd voor andere productielocaties, wat de kwalificatie en inbedrijfstelling versnelt.

Groene waterstof – energiebron van de toekomst

Met de instap in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektrolysers voor de productie van groene waterstof en oplossingen voor het gebruik ervan, opent het bedrijf een nieuw business gebied. Daartoe hebben Ecoclean en het Centrum voor Zonne-energie en Waterstofonderzoek Baden-Württemberg (ZSW) (Zentrum für Sonnenenergie und Wassersoff-Forschung Baden-Württemberg (ZSW) hun expertise gebundeld in het gezamenlijke project “EcoLyzer BW”. Op basis van de door ZSW ontwikkelde, robuuste en goed geteste systeemtechnologie voor alkalische druk[1]elektrolyse, en de competentie en de decennialange kwalificatie in procestechnische machinebouw en industriële productietechnologie van Ecoclean worden elektrolysers ontworpen als modulair systeem met compacte standaardmodules. Deze maken met vermogensklassen van in eerste instantie één tot tien megawatt de eenvoudige en kostenefficiënte constructie mogelijk van elektrolyzers die kunnen worden aangepast aan een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld in de industrie, mobiliteit, energievoorziening voor woonwijken en opslag van regeneratief geproduceerde, overtollige energie uit windturbines en fotovoltaïsche systemen. Een eerste oplossing op dit gebied werd in september 2023 voltooid met een proefopstelling voor alkalische druk-elektrolyse. Deze maakt het mogelijk om elektrolysestacks met een vermogen tot 500 kW en een diameter van 1.200 mm te testen en te valideren. Door deze diversificatiestrategie helpt Ecoclean de uitdagingen te overwinnen, die met disruptieve ontwikkelingen en diverse megatrends gepaard gaan.

www.ecoclean-group.net, www.ecolyzer.com

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.