Er worden nog wel eens fouten gemaakt in het ontwerp en in de montage. Daardoor kan contactcorrosie ontstaan, signaleert Ralph Bot, Technisch adviseur bij Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION). Als ware corrosie-toerist stuit hij geregeld op mooie vorobeelden. Vandaag zijn eigen tuinslot en een gecoate paal met rvs bouten.
Contactcorrosie, ook wel galvanische corrosie genoemd, komt vandaag de dag nog zeer veel voor. Jaarlijks komen er bij ION hierover meerdere vragen binnen. Dit komt omdat er helaas nog wel eens fouten gemaakt worden, vooral bij het ontwerp en in de montage-fase. Zo ook het voorbeeld hieronder van de gecoate paal die met rvs bouten is vastgemaakt. En zie mijn tuinslot, die ik in de haast snel had vastgezet met een schroeven uit een grote schroevenverzamelbak (en welbewust daarna langer heb laten zitten voor een mooie foto?).
Wat is contactcorrosie nu eigenlijk? Om het versimpeld uit te leggen: dit gebeurt wanneer het ene metaal zich voor een ander metaal ‘opoffert’ door te corroderen, zodat het andere metaal mooi blijft. Bij mijn tuinslot zie je dan ook mooi hoe eerst het zink is gaan corroderen (zich opoffert voor de rvs-schroef) en dat daarna het staal is gaan roesten. Op het laatste moment was het staal volledig van de rvs schroef los gekomen, waardoor electrolytisch contact niet meer mogelijk was en de contactcorrosie stopte tussen de rvs schroef en het verzinkte staal.
In de tabel in de bijlage, gevonden op corrosiepedia (zie link), kan je zien hoe de volgorde van minst edele naar meest edel metaal eruit ziet. Zo maken we bewust van dit fenomeen gebruik bij bijvoorbeeld het verzinken van staal. Het zink is namelijk minder edel dan staal en zal daardoor het staal tegen roest (corrosie) beschermen, omdat het zink gaat corroderen. Rvs is weer veel edeler als staal en zink waardoor die beide legeringen zich weer voor het rvs opofferen.
Stroompje
Een vereiste voor dit fenomeen is dat er tussen beide metalen een stroompje kan lopen, dus electrolytisch met elkaar verbonden zijn. Dit is ook meteen de sleutel om contactcorrosie te voorkomen. Had ik bijvoorbeeld een rubber ring of een niet geleidende kit of smeermiddel tussen de rvs schroef en het verzinkte staal aangebracht, dan had ik niet zo’n mooie foto kunnen maken. Of dit bij de foto van de voet van die paal ook de oplossing was geweest, valt te bediscussiëren. Dit betreft namelijk een horizontaal vlak waar makkelijker water op blijft staan. In loop der tijd zullen er zouten op de voet van de paal indrogen waardoor er, wanneer de voet nat is, toch nog een stroompje kan lopen tussen de rvs bout en het metaal van de paal. Echter zou het wel vertragend gewerkt hebben omdat er dan niet continu een elektrolytisch contact aanwezig is. Op zee wordt hier gebruik van gemaakt door aluminium of zink blokken op het staal te bevestigen op tactische plekken.



Tijdens veel van onze cursussen worden verschillende corrosievormen besproken en hoe die voorkomen kunnen worden. Op hogere cursusniveaus wordt deze uitleg op wetenschappelijker niveau als in de tekst hierboven geduid. Ben je hier benieuwd naar, neem dat contact op met Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION).