Moderne poedercoatinstallaties voor zwaar belaste trailers


Opleggers voor vrachtwagens reizen de hele wereld over en zijn onderhevig aan jarenlang intensief gebruik. Maximale corrosiebescherming is belangrijk voor de lange levensduur van deze voertuigen. Het Duitse middelgrote bedrijf System Trailers vertrouwt daartoe met veel succes op de combinatie van kathodische dompellak en poedercoating. Daartoe heeft het bedrijf zijn eigen coatingbedrijf Giga Coating GmbH opgericht en een ultramoderne fabriek gebouwd. Dit coatingbedrijf is opgericht om trailers en chassis met een lengte tot bijna 16 meter te beschermen tegen corrosie.

Nadat het poedercoaten door een job- coater een uitdaging in de productie was geworden, loste directeur Ralf Saatkamp dit op door in 2015 Giga Coating GmbH op te richten als een in-house coatingbedrijf voor grootformaat componenten in automobielkwaliteit. Er is een grote hal gebouwd van circa 8.600 vierkante meter waarin zeer grote en zware werkstukken door middel van KTL en poedercoating corrosiebestendig worden gemaakt.

Om de automobielkwaliteit economisch verantwoord te kunnen bereiken, is op de werkvloer een hoge mate van automati- sering toegepast met geoptimaliseerde productieprocessen.

Op zoek naar een geschikte partner voor het poedercoatingsysteem, kwam direc- teur Ralf Saatkamp in contact met Nord- son – en met zijn dichte-fasetechnologie.

ColorMaxE poederlakcabines. De tweede ColorMaxE-cabine is uitgerust met het Dynamic Contouring System voor com- plexe productgeometrieën en zorgt voor een nog nauwkeurigere besturing van de poederpistolen – zonder enige program- mering. Scanners bij de ingang van de cabine detecteren de geometrie van het binnenkomende onderdeel. Het resultaat is een nog consistentere coating van de complexe geometrieën en een nog lager poederverbruik.

De cabines zijn ontworpen voor her- haaldelijke snelle kleurwissels, omdat de batchgrootte vaak niet groter dan één is. De operator kan op elk moment de status- informatie van alle modules opvragen. In elke cabine zorgen 22 Encore® HD automa- tische poederpistolen efficiënt voor een uniforme poedertoepassing met maximale procescontrole. Er zijn ook twee Encore HD-handpistolen voor het coaten van zeer speciale vormen.

Een zoutsproeitest die Giga Coating op ei- gen initiatief heeft uitgevoerd, is na 3.000 uur gestopt omdat er nog niets gecorro- deerd was. Nadat enkele problemen in de opstartfase werden weggewerkt, is er nu capaciteit voor zo’n 50 trailers per dag. Het werk wordt uitgevoerd bij frequente kleur- wisselingen in korte tijd en met maximale poederterugwinning. Van meet af aan zijn de installaties en capaciteiten ontworpen om ook orders van externe klanten met grote componenten te kunnen verwerken.

Bron: Vakblad Oppervlaktetechnieken

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.