RobWelding en TRUMPF introduceren gerobotiseerde laserreiniging


‘Met deze gerobotiseerde laserreiniging kun je héél precies en supersnel reinigen’, aldus RobWelding-directeur Karel van Vlastuin over de gezamenlijk door TRUMPF en zijn onderneming ontwikkelde laserreinigingsapplicatie.

‘Je reinigt namelijk exact op de locatie waar de laserstraal over het product heengaat, en wat de snelheid betreft, met een TruMicro 7000 van TRUMPF kun je een snelheid halen van wel 6,5 m2 per uur!’

Unieke laser-robot-combinatie

Afgelopen jaar verrichten RobWelding, een robotintegrator uit Dodewaard en TRUMPF, een lasergigant uit Duitsland, gezamenlijk onderzoek naar de haalbaarheid van het gerobotiseerd laserreinigen. Hiervoor koppelden ze een robot aan de laserbron van TRUMPF, een nog niet eerder toegepaste combinatie.
In het moderne onderzoekscentrum van TRUMPF in het Duitse Ditzingen deden ze diverse testen met deze unieke laser-robot-combinatie. ‘Het idee was om door middel van pulsen met een hoog piekvermogen de vervuilde lagen van het materiaal te verwijderen, zonder uiteraard het materiaal zelf aan te tasten. Na het reinigen spoten we de gereinigde producten binnen 24 uur om ze daaropvolgend nog een zoutsproeitest te geven. De resultaten waren positief’, aldus Van Vlastuin. Als robot gebruikten ze een machine van ABB.
De door RobWelding en TRUMPF ontwikkelde applicatie is geschikt voor 2 toepassingen: het verwijderen van verf en oppervlaktelagen en het schoonmaken van materiaal door roest en walshuid te verwijderen.

Voordelen laserreinigen

Het reinigen met een laser heeft verschillende voordelen meent Gert van Wakeren, Sales Engineer bij TRUMPF Nederland: ‘Het geeft een constant resultaat, waardoor je veel minder afkeur krijgt tijdens de processen die op de reiniging volgen, zoals lassen of spuiten. Verder is het schoonmaken van complexere vormen veel eenvoudiger, omdat de laser geen contact maakt met het materiaal, waardoor de gebruiker wat vrijer om de vervuiling heen kan bewegen.’ Even laat Van Wakeren een pauze vallen, om daarna zijn voordelenreeks te vervolgen: ‘Bij deze reinigingstechniek is de warmte-inbreng verder relatief laag, waardoor het dragermateriaal nagenoeg onaangetast blijft. Tot slot kun je met een laser het reinigingsproces sturen, door bijvoorbeeld extra vermogen toe te passen, waardoor het dragermateriaal juist wat ruwer wordt en de lak beter hecht. Kortom, onze laserreiniging is een goede vervanger voor onder meer stralen, polijsten, schuren en slijpen!’

TRUMPF Lasemikrobearbeitung: TruMicro 7050 – Laserreinigen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.