DIC neemt BASF’s wereldwijde pigmentenactiviteiten over


BASF en het fijnchemische bedrijf DIC hebben een akkoord bereikt over de overname van BASF’s wereldwijde pigmentenactiviteiten. De aankoopprijs op een cash en schuldenvrije basis is € 1,15 miljard. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2020 worden afgerond. De afstoting is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten.

“We hebben ons doel bereikt om een eigenaar te vinden die pigmenten als een strategische activiteit beschouwt,” zegt Dr. Markus Kamieth, lid van de Raad van Bestuur van BASF SE, verantwoordelijk voor het segment Industrial Solutions. “DIC streeft ambitieuze groeiplannen na en heeft aangekondigd het bedrijf de komende jaren verder te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat de pigmentenactiviteit haar volledige potentieel binnen DIC zal kunnen ontplooien.”

DIC is een Japans bedrijf dat is genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange met wereldwijd zo’n 20.000 werknemers. Het bedrijf met hoofdkantoor in Tokio werd opgericht in 1908, is actief in meer dan 60 landen en genereerde in 2018 een omzet van ongeveer 800 miljard yen. Dit komt overeen met ongeveer € 6,8 miljard. Onder de slogan “Color & Comfort” is DIC actief in drie segmenten: Packaging & Graphics, Functional Products en Color & Display. Color & Display bevat een portfolio met pigmenten.

“We hebben een duidelijk groeipad voor DIC uitgestippeld met als doel onze omzet te verhogen tot 1 biljoen yen, d.w.z. ongeveer € 8 miljard, tegen 2025. In deze context is de pigmentenportfolio van BASF een belangrijke strategische toevoeging om onze doelen sneller te bereiken. Het zal ons toelaten onze positie als een van de toonaangevende pigmentleveranciers wereldwijd uit te breiden en onze klanten nog veelzijdigere oplossingen te bieden,” zegt Kaoru Ino, President en Chief Executive Officer van DIC over de bereikte overeenkomst.

Voor Dr. Alexander Haunschild, Senior Vice President en Managing Director bij BASF’s pigmentgerichte dochteronderneming BASF Colors & Effects, is de overeenkomst een kans om het groeipad dat in 2016 is gestart, voort te zetten: “We zien DIC als een eigenaar die bereid is te investeren, toegewijd aan innovaties en geïnteresseerd in het succes van de onderneming op langere termijn.”

Myron Petruch, DIC Executive Officer en Chief Executive Officer van DIC’s groepsmaatschappij die actief is op de markt voor pigmenten, Sun Chemical, voegt eraan toe: “Als een langdurige zakenpartner van BASF waarderen we de expertise en betrokkenheid van de BASF-medewerkers in de pigmentensector. Door onze activiteiten te combineren, bevestigt DIC / Sun de ambitie om een van de meest innovatieve pigmentleveranciers ter wereld te zijn. ”

BASF’s pigmentenactiviteiten telt wereldwijd zo’n 2.600 medewerkers en genereerde in 2018 een omzet van ongeveer € 1 miljard. In Nederland werken er 59 personen in de pigmentactiviteit op de BASF-vestiging in Maastricht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.