Afwerking is geen zorgenkindje meer voor RPP


Het afwerken van de gesneden plaatdelen was lange tijd een zorgenkindje bij Reurings Precisie Plaatwerk (RPP) in Delfgauw. Dit gebeurde handmatig en anderhalf à twee medewerkers – vaak stagiairs – waren er iedere dag continu mee bezig. De afwerking die zij realiseerden was niet altijd netjes. Dat is totaal anders sinds de komst van de Q-Fin Pro Set, bestaande uit een ontbraam- en slijpmachine voor (zeer) kleine plaatwerkdelen en een natwerkende afzuiger. “De kwaliteit is nu super”, zegt directeur Aad Reurings.

RPP levert plaatwerk van topkwaliteit. Het bedrijf is opgericht in 1997 en was aanvankelijk vooral actief voor de grote tuinbouwsector in de regio. Maar sinds de crisis is veel van dat werk weggevallen en heeft RPP andere wegen gezocht. Aad Reurings en zijn twintig medewerkers richten zich nu meer op complex plaatwerk, vaak complete samenstellingen. Een mooi voorbeeld daarvan is al het plaatwerk (inclusief de poedercoating) voor de revolutionaire all-in-one video- en fotostudio StyleShoots Eclipse, die de foto- en videocontent voor e-commercebedrijven vereenvoudigt. Honderden fashionmerken over de hele wereld gebruiken deze machines.

Nauwelijks afkeur

De organisatie van RPP, het machinepark (met hoofdzakelijk moderne Amada machines) en het vakmanschap van de medewerkers zijn helemaal afgestemd op het efficiënt produceren van hoogwaardig plaatwerk. Het bedrijf kent nog geen 0,3 procent afkeur, maar de afkeur díe er was zat vaak in de afwerking. Om die reden was Reurings al enige tijd op zoek naar een ontbraammachine. “Maar vaak zijn dat grote, brede machines, die behoorlijk wat geld kosten en ook veel ruimte innemen. Ruimte die we eigenlijk niet hebben.” Tot hij stuitte op de compacte, slanke ontbraam- en slijpmachine F200 XL van Q-Fin, speciaal ontworpen voor het finishen van vlakke plaatdelen van 10 tot 200 mm breed. “Die bleek zeer geschikt voor ons”, aldus Reurings. “We kunnen 70 tot 80 procent van de onderdelen die we snijden op deze machine bewerken.” De goede informatie die Q-fin over haar machines verstrekt sprak hem aan. “Hun verhaal klopt gewoon. Het is afkomstig van mensen die echt in de praktijk werken en weten wat daar wordt gevraagd. Ook de huisvesting van Q-Fin in Bergeijk ziet er goed uit met de showroom, de open montagehal en het kenniscentrum. Dat geeft je als klant veel vertrouwen.”

De nieuwe Super Edge Rounder 600 (SER 600) van Q-Fin Quality Finishing Machines rondt in één doorgang plaatwerk af op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut. De machine is begin dit jaar geïntroduceerd en de eerste twee bestellingen hiervoor zijn al binnen in Bergeijk.

Er is veel te doen over een radius van 2 mm (r = 2 mm). De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is om scherpe randen aan plaatwerk te voorkomen en een beschermende laag (middels bijvoorbeeld poedercoaten of verzinken) op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak. Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Er moet veel materiaal voor worden weggenomen; voor R2 ongeveer honderd keer zoveel als voor R0.2. Niettemin hanteert met name het Rijk voor openbare installaties waarin plaatwerk wordt gebruikt R2 als algemeen voorschrift. Deze afronding moet dus gewoon worden gehaald. Dat kan door frezen, maar dat is erg duur. Het materiaal kan ook worden verwijderd door abrasieve technieken (schuren en slijpen), zowel handmatig als machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius van 2 mm aan platen is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet bij veel ontbraammachines het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden, als het vanwege de vorm en de contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

Specifiek gebouwd voor R2

Q-Fin brengt nu met de SER 600 een machine op de markt die in één keer een radius van 2 mm op de randen van het product realiseert. “Dit is geen standaard machine die indien gewenst ook een grote afronding kan geven, maar een machine die specifiek is gebouwd voor een R2 op staal”, benadrukt Joost Kouwenbergh, Product Manager bij de machinebouwer uit Bergeijk. “Als je de uitersten opzoekt heb je iets bijzonders nodig. Daarom hebben we deze unieke machine ontwikkeld.” De nieuwe machine heeft een forse omvang. Hij is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600 ontbraammachine in het Q-Fin assortiment. Dat komt omdat er vijf bewerkingsstations in de machine zetten: een schuurband en vier borstelunits. Het geheim zit ‘m vooral in het borstelprincipe, de manier van borstelen. Kouwenbergh legt uit: “De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten. De combinatie zorgt voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product.” De SER 600 met magneetondersteuning is geschikt voor het bewerken van stalen plaatdelen tot 600 mm breed, met een dikte vanaf 4 tot 150 mm. De lengte van de producten is onbeperkt. De machine is voor Q-Fin een belangrijke uitbreiding van het leveringsprogramma. “Onze finishmogelijkheden waren al heel breed, maar R2 in één doorgang ging niet. Nu kunnen we dat wel halen.” Volgens Kouwenbergh is er in de markt zeker behoefte aan deze machine. “Al betreft het natuurlijk wel een nichemarkt. Wie dun RVS bewerkt heeft dit niet nodig, maar een bewerker van staal die bijvoorbeeld betrokken is bij de productie van openbare installaties in opdracht van de overheid wel. Voor producten die gepoedercoat of verzinkt moeten worden is deze machine ideaal en daarom hebben we er hoge verwachtingen van.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.