BOGE neemt gloednieuwe Smart Factory in gebruik


Combinatie van digitalisatie, automatisering en handwerk

Innovatief en uniek – dat is het design van de high speed turbocompressor, de BOGE ‘HST’. Met meer dan 100.000 toeren per minuut tijdens het gebruik moet elke component perfect zitten. Om een kwalitatief foutloze productie mogelijk te maken, heeft BOGE KOMPRESSOREN zo’n 2 miljoen euro geïnvesteerd in een intelligente productiefaciliteit in Bielefeld, de hoofdlocatie van het bedrijf. Op 2.000 m2 is afgelopen week een gloednieuwe productielijn in bedrijf genomen die component, techniek en mens met elkaar verbindt.

“Onze high-speed turbocompressor is het antwoord op met name de stijgende vraag naar efficiënter energieverbruik”, zegt Ronald Engberts, Country Manager van BOGE Nederland. “Om de productie en montage van deze innovatieve machine zo gemakkelijk mogelijk en veilig te organiseren, hebben wij toekomstgerichte productietechnologie aangepast aan onze eisen.” Als voorbeeld voor de intelligente fabriek diende de SmartFactoryOWL in Lemgo, Duitsland. De daar geïnstalleerde prototypes zijn getest en geschikte processen voor de BOGE serieproductie zijn door een team van specialisten verder ontwikkeld. Binnen een jaar vond de gedeeltelijke verbouwing van een deel van de fabriek in de hoofdvestiging van het familiebedrijf in Bielefeld-Jöllenbeck plaats.

Slimme mens-machine-interactie
Een combinatie van digitalisatie, automatisering en handwerk is de oplossing om de innovatieve en unieke BOGE HST zowel in vele varianten als procesveilig te produceren – ongeacht de ervaring van werknemers. Een gedigitaliseerd assistentiesysteem maakt een snelle integratie en ergonomische uitvoering mogelijk, ook van complexe arbeidshandelingen. De componenten “kennen” hun eigenschappen en eisen bij de productie. Zo creëert alleen de componentcodering een projectie van de werkinstructies en montage-informatie, die direct in het gezichtsveld van de werknemers verschijnen. Pick-to-Light vergemakkelijkt de montage van de benodigde onderdelen, die via een modulaire toolbox ter beschikking staan. Door de verbinding met het ERP-systeem stelt elke procestechnologie automatisch de relevante parameters in die specifiek zijn voor de toolbox. Het intelligente productieconcept maakt volledige traceerbaarheid mogelijk van relevante waarden per compressor. Een Andon-bord geeft op elk moment informatie omtrent de actuele status van de productielijnen. De Smart Factory is zo voortdurend in ontwikkeling. Bovendien moet het productieprincipe in de toekomst ook worden overgedragen op andere series.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *