Duurzamer produceren is Han Kleijn en Roy Consten van Indufinish met de paplepel ingegoten. Was het bedrijf een decennium geleden nog een witte raaf, vandaag de dag kloppen steeds meer klanten er aan met een energievraag. De les? Er zijn geen quick wins.
Han Kleijn en Roy Consten van oppervlaktebehandelingspecialist Indufinish hebben helemaal niet iets van ‘zie je wel’. Het is niet hun aard om achteraf hun gelijk te halen. Duurzaamheid is en was voor hen geen bedrijfsmodel, het is en was een tweede natuur; hun dna, zoals ze het zelf stellen. Indufinish levert installaties voor oppervlaktetechniek en richt zich zowel op natlak als op poedercoating.
Zo’n tien jaar geleden was het bedrijf volledig gericht op de lak-kant van de oppervlaktetechniek. De keuze voor energie-, chemie en waterbesparing in het proces was een principiële, maar geen populaire. “We kozen voor die richting omdat ik privé al bezig was met energie besparen. Dat was onze filosofie al. Maar energie was goedkoop, dus wij waren relatief duur”, herinnert Kleijn zich. “Daarom moesten we een andere klantenbase zoeken. Toevallig was er in Polen destijds een subsidieregeling voor innovatieve energiezuinige installaties. Dat werd onze markt en dit heeft ons in het begin op de kaart gezet.”
Consten sluit aan: “Duurzaamheid blijft een principieel ding. Het is prachtig dat anderen er ook mee bezig zijn en we zien dat helemaal niet als bedreiging voor ons bedrijfsmodel. Integendeel, het is beter voor de wereld. Het is alleen jammer dat het geld-gedreven is en niet vanuit een overtuiging komt. Dat is helaas de realiteit. We merken dat er pas wat gebeurt op het gebied van duurzaamheid als er regelgeving komt. Maar als die regelgeving er is, zie je dat de klanten zich bewuster worden van hun omgeving. In Polen komen jongere inkoopteams en die hebben al veel meer een focus op energiegebruik.”
Rookgas
Cruciaal volgens Kleijn en Consten is dat er minder energie in het gehele proces moet komen. Kleijn: “We hebben tien jaar geleden een ovenpaneel zonder warmtebruggen gebouwd. Veel conventionele panelen hebben nog wel warmtebruggen, maar onze keramische lijn op steenwol heeft nul verbindingen van binnen naar buiten. We hebben een warmteterugwinzone, en warmtepompen in koelzones. Daarmee is ons proces tot vier keer zuiniger. Eigenlijk vind ik het teleurstellend hoe inefficiënt er soms door een poedercoater gewerkt wordt.”
“Ik zal een voorbeeld geven”, zegt Consten. “Een Belgische collega verkoopt een wisselaar op het rookgaskanaal van de moffeloven. Hij vertelt trots hoeveel energie hij uit het rookgas haalt. Dan verbazen wij ons. Er zit blijkbaar zoveel energie in het rookgas? Wij hebben niet eens zoveel energie in het rookgas zitten. Dat komt omdat we dichter bij de bron blijven. Onze producten uit de moffeloven krijgen een warmteterugwinning die kruist met dat wat moet drogen. En we koelen direct producten terug.”
Loonlakkers
Wat is de oplossing om meer duurzaamheid in de hele keten te krijgen, volgens Kleijn? “Meer wetgeving. Het gaat niet vanzelf. Pas als de wet het zegt – of wanneer het geld oplevert – zie je dat duurzaamheid wordt omarmd. Nu energie duurder is, merken we dat het makkelijker is om onze installaties te verkopen. Toch denk ik dat er een andere manier van denken moet komen. Wat ons betreft is de relatie tussen de doorvoermassa in een installatie en de gebruikte energie een optie om naar te kijken. Zet dat af tegen een productievolume, dan zouden gebruikers wel efficiëntere installaties moeten kopen. Die efficiëntie is er vandaag de dag niet altijd. Sterker, soms zijn er nog twintig jaar oude ovens in gebruik, waar vijf keer zo veel gas doorheen gaat dan in een moderne oven.”
Dus loonlakkers die veel gas gebruiken, zullen het mogelijk lastiger krijgen. Nu nog niet, omdat er een grote vraag naar lakwerk is. Maar op het moment dat het economisch wat minder gaat en de gasprijs hoog blijft, zal het beginnen te knellen.
Koppel
De conclusie is dat er geen ‘trucje’ is. Er is geen quick fix. Kleijn: “Als je energie wilt besparen, begin je bij stap 1: alles heeft met elkaar te maken, dus moet je alles op elkaar afstemmen. Werk je op een lage temperatuur, dan moet je je warmtepomp daarop afstellen. hoger dan 35-40 graden in je voorbehandeling, want daarboven gaat het rendement van de warmtepomp naar beneden. Koppel het systeem aan een lagere droogtemperatuur. Zo bouwen wij een installatie met een droogtijd van zeven minuten. Door het goed te engineeren en alle onderdelen in het hele proces op elkaar af te stemmen, kunnen we met de helft minder energie af. De uitdaging is nu nog dat de klant geen inzicht heeft in de energiehuishouding van zijn proces. Nou, leg dan maar uit wat de verhoudingen zijn. Maar dat komt nog wel. Duurzamer produceren is geen hobby meer. Het is een must.”