Axalta neemt U-POL over


U-POL, een toonaangevende fabrikant van lak, beschermende coatings en accessoires voor de automotive aftermarkt

  • De acquisitie sluit perfect aan en versterkt de wereldwijde leiderschapspositie van Axalta Refinish
  • Het versnelt de groei en breidt markten uit met mainstream en voordelige productaanbiedingen
  • Draagt onmiddellijk bij aan de aangepaste EBITDA-marge; overname gefinancierd uit contanten op balans

Axalta Coating Systems (NYSE: AXTA), een toonaangevende wereldwijde leverancier van vloeibare en poedercoatings, kondigt vandaag aan dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten voor de overname van U-POL Holdings Limited (“U-POL”) van Graphite Capital Management LLP en andere houders voor £428 miljoen (ongeveer USD 590 miljoen) onder voorbehoud van bepaalde aanpassingen die zijn uiteengezet in de verkoop- en koopovereenkomsten voor de transactie.

U-POL is in 1948 opgericht en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een toonaangevende fabrikant van reparatie- en schadeherstelproducten die voornamelijk worden gebruikt voor schadeherstel en als beschermende toepassingen in de aftermarkt. Het bedrijf produceert een breed scala aan hoogwaardige producten en accessoires voor het herstellen van auto’s. Hieronder vallen vulmiddelen, lakken, spuitbussen, lijmen en lakgerelateerde producten, evenals andere beschermende coatings voor de aftermarkt van de auto-industrie. De producten van U-POL worden in meer dan 100 landen verkocht. Het bedrijf staat bekend om zijn toonaangevende merken, waaronder Raptor®, Dolphin® en Gold™. Door de markttoegang uit te breiden via de bestaande verkoop- en distributiekanalen, zal Axalta de groei van de producten van U-POL versnellen. Axalta maakt tegelijkertijd gebruik van de distributiekanalen van U-POL om een nieuwe klantenkring aan te boren voor de eigen portfolio van herstellakken.

“Axalta is de wereldleider in het segment van premium autoschadeherstellakken. U-POL heeft een goede expertise in accessoires voor schadeherstel en beschermende coatings wat zeer goed aansluit bij de activiteiten van Axalta. Wij kunnen onze doelmarkten uitbreiden in het belangrijke en groeiende mainstream en economy-based schadeherstelsegment, maar ook in de doe-het-zelf herstelmarkt voor consumenten”, zegt Robert Bryant, Chief Executive Officer van Axalta. “We zien ook kansen voor de technologie van U-POL in nieuwe applicaties binnen andere afdelingen van ons bedrijf, waaronder Mobility en industriële coatings.”

U-POL heeft een talentvol, wereldwijd personeelsbestand, en een productiefabriek en R&D-laboratorium in Wellingborough, Engeland, die belangrijke capaciteiten te bieden hebben aan de commerciële, productie- en technologie-afdelingen van Axalta. Hierdoor is Axalta beter in staat om haar klanten over de hele wereld van dienst te zijn.

“De twee bedrijven hebben een cultuur opgebouwd van innovatie, kwaliteit en sterke bedrijfsprincipes die uitzonderlijk goed op elkaar zijn afgestemd”, zegt Troy Weaver, senior vice-president bij Global Refinish Coatings van Axalta. “We kijken ernaar uit om klanten met deze extra mogelijkheden van dienst te zijn en om de toegewijde teamleden van U-POL te verwelkomen binnen onze Axalta-familie.”

U-POL verwacht een netto-omzet van ongeveer USD 145 miljoen en een aangepaste EBITDA van ongeveer USD 38 miljoen voor het fiscale jaar 2021. Axalta verwacht operationele en commerciële synergieën te realiseren tussen de gecombineerde wereldwijde activiteiten. De verwachting is dat de verwachte jaarlijkse operationele synergieën en efficiëntieverbeteringen van ongeveer USD 10 miljoen binnen 18 tot 24 maanden na afsluiting volledig worden gerealiseerd. De totale vergoeding van ongeveer USD 590 miljoen weerspiegelt een 2021E aangepast EBITDA-veelvoud voor het volledige jaar van ongeveer 12,5x, inclusief operationele synergieën en efficiëntieverbeteringen. Bovendien wordt verwacht dat de geïdentificeerde commerciële synergiemogelijkheden in de loop van de tijd aanzienlijke waarde zullen creëren. Axalta verwacht dat de overname onmiddellijk zal bijdragen aan de aangepaste EBITDA-marge, exclusief transactiegerelateerde kosten die verband houden met de overname. Axalta is van plan de transactie met contanten te financieren.

De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2021 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring volgens de toepasselijke antitrustwetten en andere gebruikelijke afsluitingsvereisten.

Advisors

Rothschild & Co is serving as financial advisor and Morrison & Foerster LLP is serving as legal counsel to Axalta on this transaction.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.