Met digitaal kleurmanagement gaat het nog beter


U kunt werkprocessen in uw autoschadeherstelbedrijf vereenvoudigen en versnellen met de ColorDialog Phoenix digitale kleurmeetapparatuur van Spies Hecker. Het  apparaat is intuïtief te bedienen, is gebruiksvriendelijk en de resultaten kunnen met slechts een paar extra stappen worden geoptimaliseerd tot een perfecte match met het object.

De toekomst van kleurmanagement is digitaal. Zegt Dick van Duijvenvoorde Manager Techniek van Spies Hecker importeur Metalak. Door middel van vijf praktische tips legt hij uit hoe digitale kleurmeting nog beter kan werken.

Meet binnen

Langdurige blootstelling aan intense zonneschijn zal de temperatuur van een ondergrond aanzienlijk verhogen. Hierdoor kunnen sommige tinten die thermo chromatische pigmenten bevatten veranderen. Dit kan kan leiden tot een onjuiste kleurmeting. Het advies van Van Duijvenvoorde is eenvoudig. “Voer geen kleurmetingen buiten uit; doe het in de werkplaats waarbij de temperatuur van het object tussen minimaal 15°C en maximaal 35°C moet liggen,” zegt hij.

Houd de kalibratietegels schoon

De Spies Hecker spectrofotometer, ColorDialog Phoenix, bevat twee kalibratietegels. Het betreft één witte en één metallic blauwe. Deze worden gebruikt voor kalibratie van het apparaat. Deze tegels moeten altijd schoon worden gehouden. Daarom worden ze in de doos bewaard. Mochten ze toch vies worden, mogen ze alleen worden schoongemaakt met warm water en een zachte microvezeldoek. Zeep of oplosmiddelen mogen nooit worden gebruikt.

Kleurmeting nabij de beschadiging

Herstel-professionals weten dat. Zelfs in het geval van originele OEM -coatings kunnen er bij hetzelfde voertuig lichte kleurvariaties optreden als gevolg van verschillende OEM-toepassingen en het afwerken. Van Duijvenvoorde adviseert om altijd de kleur zo dicht mogelijk bij de schadeplek te meten.

Poets voor het meten

Ook hightech apparaten kunnen worden beïnvloed door vuil en zeer kleine oppervlakkige krassen in de lak. Als gevolg hiervan kan de nauwkeurigheid van de kleurmeting verslechteren. Dit is vooral het geval bij donkere kleuren zoals zwart en blauw. In sommige extreme gevallen kan het apparaat oppervlakkige krassen interpreteren als een metallic effect voor donkere, effen kleuren. Van Duijvenvoorde zegt: “U dient de lak op het meetpunt reinigen en poetsen. Dit duurt slechts een paar minuten en zorgt ervoor dat u een zeer nauwkeurig meetresultaat krijgt.”

Voer de gegevens van de fabrikant in

ColorDialog Phoenix meet een kleur en kan de meetresultaten via wifi verzenden naar een pc of ander apparaat. Dit gebuerd met behulp van de Phoenix-formulesoftware. “Ik raad aan om in eerste instantie op kleurcode te zoeken. ” zegt Van Duijvenvoorde. “Dat is maar een kleine handeling maar het verhoogt de nauwkeurigheid en snelheid van het vinden van de juiste formule.” We hebben een uitgebreide beschrijving in postervorm beschikbaar.

U vindt een overzicht van alle kleurtools en nuttige video’s voor kleuridentificatie van Spies Hecker hier.  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.