Maximaal rendement voor elektrostatische spuiten


Betere coatingkwaliteit met minder materiaal – hoe kan dat? Door gebruik te maken van de juiste apparatuur! Zoals het nieuwe GA 5000 elektrostatische pistool en de EPG 5000 stuureenheid.

Door de steeds strengere reglementen moeten bedrijven de verontreinigende uitstoot tijdens de coatingprocessen verder verlagen. Door een milieuvriendelijke bijdrage boeken de elektrostatische processen de laatste jaren steeds meer succes op de markt. Dit gaat gepaard met een toenemend gebruik van geautomatiseerde systemen, gedeeltelijk dankzij de lagere investeringskosten.

the_views()

Om dit groeisegment te ondersteunen heeft WAGNER het GA 5000 automatisch elektrostatische pistool en de bijbehorende EPG 5000 stuureenheid ontwikkeld. “Het uitgangspunt was het GM 5000 elektrostatische handpistool, dat door de markt zeer positief onthaald is”, verklaarde Peter Neu, Senior Product Manager bij WAGNER Industrial Solutions. “We hebben de beproefde elementen van het GA 4000 automatische AirCoat pistool geïntegreerd in dit product om eenvoudige montage op zowel de bewegingsautomaten als op de robots te verzekeren.”

Snelle terugverdientijd dankzij efficiënte coating Het zachte spuitbeeld met lage kinetische energie is het geheim achter het zeer hoge spuitrendement van de GA 5000. “Wie overschakelt van conventionele coatingprocessen naar een elektrostatisch systeem met de GA 5000 kan tussen 30 en 50 procent in materialen besparen. Hierdoor kan men de bijbehorende investeringen snel terugverdienen, soms in minder dan één jaar, afhankelijk van het gebruik”, verklaarde Peter Neu.

Fijne verstuiving voor hoge coatingkwaliteit Het speciale luchtsysteem van de GA 5000 zorgt ook voor ultrafijne verstuiving met uiterst kleine druppels. Deze homogene spuitstraal kaatst niet van het object terug, maar coat bochten en slecht bereikbare plaatsen met een afwerking van hoge kwaliteit. Dit versnelt het coatingproces, vermindert de coatingtijden tot 20 procent en leidt tot een aanzienlijk hogere productiviteit. De spuittips en luchtkappen van de GA 5000 kunnen ook onder druk vervangen worden, zelfs tijdens lagedruktoepassingen; de productieprocessen worden dus slechts enkele seconden onderbroken. En het onderhoud wordt in een mum van tijd uitgevoerd dankzij de eenvoudige demontage en montage van de GA 5000. Uitgebreide stuurfuncties “In combinatie met de EPG 5000 stuureenheid biedt de GA 5000 EA of GA 5000 EAC het meest uitgebreide gamma aan stuurfuncties op de markt,” benadrukte Peter Neu. Een externe interface wordt gebruikt voor de manuele of automatische sturing, waardoor alle elektrische parameters in het coatingproces ingesteld en geoptimaliseerd kunnen worden. De hoogspanning kan in reële tijd variabel ingesteld worden en is dus afgestemd op de vorm van het werkstuk. De VM 5020 WA automatische stuureenheid voor het AquaCoat-systeem kan samen met de GA 5000 EAW of EACW pistolen gebruikt worden voor coating op waterbasis.

Al voor de lancering op de markt van de GA 5000 reageerden verdelers en klanten zeer enthousiast. “Het hoge spuitrendement in combinatie met het nieuwe compacte design en de aantrekkelijke prijs hebben vele klanten overtuigd. Er is dan ook al veel vraag naar,” aldus Peter Neu.

WSB Finishing Equipment biedt producten en diensten aan op het vlak van voorbehandeling en oppervlaktebehandeling, lijm- en kitapplicaties maar ook systemen voor het transporteren van vloeistoffen. Kwaliteit, veiligheid en milieuzorg staan hierbij centraal. WSB werd meer dan 40 jaar geleden opgericht en is sindsdien in de Benelux marktleider met een sterke reputatie als het gaat om kwaliteit en service. De merknaam WSB omvat producten en diensten van: WAGNER, WALTHER- PILOT, REINHARDT-TECHNIK, TITAN, SATA, RUPES, EUROMAIR, B-TEC, en HONEYWELL.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *